Lemmenlaaksossa kasvaa kauniita kukkia.

Lemmenlaakso – upea luontokohde Järvenpäässä

Lemmenlaakso sijaitsee Sipoon ja Järvenpään rajalla. Lemmenlaakson luonnonsuojelualue on erityisesti paikallisten asukkaiden suuressa suosiossa. Lemmenlaakson kaunis luonto houkuttelee retkeilyyn upeine maisemineen, metsineen ja jokilaaksoineen. Alueeseen voi tutustua omatoimisesti tai osallistumalla Järvenpään kaupungin järjestämiin luontoretkiin.

Luonnonsuojelualue on perustettu vuonne 1991 ja se on pääasiassa Järvenpään kaupungin omistama yksityinen alue. Alue kuuluu Natura 2000 – hankkeeseen, jonka tarkoituksena on suojella lehtoalueita.

Ulkoiluun alue soveltuu niin kesäisin kuin myös talvisin. Paikka on loistava virkistyskäyttöön ja soveltuu hyvin retkikohteeksi koko perheelle. Siellä pääsee myös pelaamaan frisbeegolfia. Frisbeegolfrata rakennettiin alueella vuonna 2017.

Lemmenlaaskso sijaitsee Keravanjoen varrella, Järvenpään koillisosassa. Alue löytyy Vanhan Lahdentien lähistöltä ja on helposti löydettävissä ja saavutettavissa autolla. Matkaa Helsingistä kertyy vain noin neljäkymmentä kilometriä.

Lemmenlaaksossa on kaunis luonto.

Lemmenlaakson luontopolku – reitti kauniiseen luontoon

Luonnonsuojelualueen luontopolku on hyvä tapa lähteä tutustumaan alueen upeaan ja vehreän luontoon. Alueelta löytyvät infotaulut opastavat oikean reitin valinnassa sekä tarjoavat paljon valokuvia ja tietoa Lemmenlaakson luonnosta sekä kasvillisuudesta. Pisin luontopoluista on noin 2,5 kilometriä pitkä.

Hyvä paikka ihailla maisemia ja kotkansiipilehtoa on Pelkohaudan portaiden yläpää.

Lemmenlaakso on loistava retkikohde. Luonnonsuojelualueelle kannattaa pakata mukaan omat eväät, sillä nuotiopaikka tarjoaa hyvän hengähdyspaikan retkeilyn lomassa. Mikä sen parempaa, kuin tehdä ruokaa nuotiolla ja nauttia samalla luonnon rauhasta.

Lemmenlaakso on loistava paikka lähteä retkeilemään metsään.

Monipuolinen luonto – paljon eri kasvi- ja eläinlajeja

Luonnonsuojelualueella luonto on moninaista. Tämä johtuu jyrkkärinteisistä uomista, joita on muodostunut jokilaakson ympärille. Uomissa puolestaan kasvaa monia kasvillisuusvyöhykkeitä.

Alueen kasvillisuuteen kuuluu monia erilaisia lehtokasveja, kuten esimerkiksi vaahteroita, lehmuksia, haapoja sekä taikinamarjoja. Luonnonsuojelualueelta löytyy myös runsaasti harvinaisia keltavuokkoja.

Monipuolinen kasvisto on upeimmillaan kevätkukinnan aikaan, jolloin luonto heräilee talviuniltaan uuteen kukoistukseen. Kevätkukinta on parhaimmillaan touko- ja kesäkuun vaihteessa, jolloin Lemmenlaaksossa kannattaa käydä ihailemassa luonnon väriloistoa.

Lemmenlaakson läpi kulkevaan jokeen on myös muodostunut patoja, jotka ohjaavat veden kulkua ja nostavat veden pintaa. Tämä tekee joesta vielä moninaisemman sekä kauniimman.

Lemmenlaaksossa on mahdollista nähdä myös monia eri lintulajeja sekä harvinaisia liito-oravia. Liito-oravat liikkuvat yleensä yöaikaan, mutta keväisin niistä on mahdollista tehdä havaintoja myös päivisin.

Lemmenlaaksossa kasvaa harvinaisia keltavuokkoja.