Suomen Rautatiemuseo johdattaa junien maailmaan.

Suomen Rautatiemuseo – matka junien maailmaan

Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä vie museokävijät junien ja rautateiden kiehtovaan maailmaan. Museossa pääset tutustumaan kotimaiseen rautatieliikenteeseen ja sen historiaan. Esillä on paljon junakalustoa, erityisesti höyryvetureita sekä erilaisia junien vaunuja. Museon ylläpidosta vastaa Rautatiemuseon Säätiö.

Museo sijaitsee Hanko-Hyvinkää rautatien varikkoalueella. Alueen näyttelytiloja sijaitsee veturitallilla, kasarmilla sekä asemarakennuksessa. Alkuperäinen asemarakennus on peräisin aina 1870-luvulta asti.

Hyvien kulkuyhteyksien avulla paikka on helposti saavutettavissa. Hyvinkään juna-asemalta on kävelymatkaa museolle vain kymmenen minuuttia. Myös autolla paikka on helposti löydettävissä opasteiden avulla. Alueella on maksuton pysäköinti.

Sisäänkäynnin yhteydestä löytyy museokauppa, josta voi ostaa juniin ja rautateihin liittyviä matkamuistoja.

Rautatiemuseon pitkä historia

Rautatiemuseon historia ulottuu pitkälle. Idea museon avaamisesta syntyi Suomen Rautatievirkamiesyhdistyksen kokouksessa vuonna 1898. Tavoitteena oli kerätä yhteen kaikki rautateihin liittyvät kokoelmat ja laittaa ne esille museoon. Suomen Rautatiemuseon ensimmäinen näyttely pidettiin vuonna 1905. Kaivokadulla.

Vuonna 1922 museo muutti rautatieaseman tiloihin ja Rautatiehallitus alkoi huolehtimaan sen toiminnasta.

Hyvinkäälle Suomen Rautatiemuseo muutti vuonna 1974, koska sieltä löytyivät sopivat tilat näyttelyiden rakentamiseen. Nykyisin Hyvinkäällä sijaitseva museo on valtakunnallinen vastuumuseo.

Suomen Rautatiemuseossa on esillä höyryvetureita.

Suomen Rautatiemuseon näyttelyt

Suomen Rautatiemuseon näyttelyhalleissa on esillä paljon juniin ja rautateihin liittyvää materiaalia. Näyttelyitä on useampia. Näyttelyissä on esimerkiksi esillä eri aikakausien junia aina höyryvetureista ja vanhanajan matkustajavaunuista lähtien nykypäivän kalustoon.

Näyttelyssä on myös esillä upea keisarin juna sekä perinnejuna Valtteri. Perinnejuna Valtteri koostuu veturin lisäksi neljästä puurakenteisesta vaunusta, jotka on entisöity museota varten. Junan vaunut kuvastavat eri aikakausien kalustoa. Keisarin juna on puolestaan toiminut Venäjän keisarin sekä Suomen suurruhtinaan kulkuneuvona. Esillä museossa ovat salonkivaunu, keisarinvaunu sekä keisarinnan vaunu.

Veturitallista löytyy erilaisten höyryvetureiden lisäksi lapsille suunnattu leikki- ja työtila. Siellä lapset pääsevät leikin avulla tutustumaan junien ihmeelliseen maailmaan ja kokeilemaan veturinkuljettajana toimimista. Veturitallista löytyy myös kaunis Linnanmäen pienoisrautatie.

Asemarakennuksen tiloissa pääsee puolestaan tutustumaan eri matkustusluokkien odotushuoneisiin, asemakonttorin lipunmyyntiin sekä pieneen ravintolaan.

Kasarmin tiloissa oleva näyttely kertoo rautatieliikenteestä, sen hoidosta sekä rautateiden rakentamisesta. Näyttelyssä kurkistetaan myös Hyvinkäähän rautatiekaupunkina.

Piha-alueelta löytyy infranäyttely, jossa on esillä ratarakenteita sekä valvontatekniikkaa.

Suomen Rautatiemuseon piha-alueelta löytyy infranäyttely, jossa on esillä muun muassa ratarakenteita.