Tiedekeskus Heureka – ”Olen löytänyt sen”

Tiedekeskus Heureka sijaitsee Tikkurilassa, juna-aseman vieressä. Tiedekeskus Heureka vie kävijät tieteen ja oivallusten maailmaan. Tiedekeskuksessa teknologian- ja tieteenaloihin pääsee tutustumaan itse tehden ja tutkien.

Tiedekeskuksen nimi tulee Arkhimedeen huudahduksesta ”Heureka, olen löytänyt sen!” Heurekan toiminnasta vastaa Tiedekeskussäätiö.

Heurekan historia – taustalla joukko tiedemiehiä

Heurekan perustamisen taustalla on joukko tieteilijöitä, jotka olivat tutustuneet maailmalla oleviin tiedekeskuksiin. Tiedekeskusprojekti sai alkunsa vuonna 1982 Helsingissä pidetystä Fysiikka 82- näyttelystä. Näyttelyn jälkeen tiedekeskuksen rakentamista alettiin suunnittelemaan toden teolla ja lopputuloksena syntyi Tiedekeskussäätiö.

Vuonna 1984 Tikkurilan kaupunki tarjoutui tiedekeskuksen isäntäkaupungiksi ja paikaksi valikoitui Tikkurila. Tiedekeskus Heureka avattiin vuonna 1989.

Tiedekeskus Heureka vie tieteen lumoavaan maailmaan

Heurekan näyttelyt – taideaiheita ja fysiikan ilmiöitä

Tiedekeskus Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan viettopaikoista. Siellä pidetään vuorovaikutteisia näyttelyitä sekä elämyksellisiä tapahtumia.

Sisätiloissa, Sylinterihallissa, sijaitseva päänäyttely vaihtuu säännöllisesti, mutta sama päänäyttely on kuitenkin esillä useamman vuoden. Päänäyttelyt koostuvat erilaisista teemanäyttelyistä. Näyttelyt liittyvät erilaisiin tieteenaloihin. Päänäyttelyn lisäksi Heurekassa on yleensä kaksi vaihtuvaa näyttelyä.

Klassikko näyttelyissä on esillä suosittuja tiedeaiheita sekä fysiikan ilmiöitä, jotka on kerätty muista tiedekeskuksista ympäri maailmaa. Klassikkonäyttelyyn valitut kohteet ovat olleet aikaisemmissa näyttelyissä yleisönsuosikkeja.

Sky Skan planetaario – yksi Euroopan moderneimmista

Vuonna 2007 Heurekaan avattiin uudistunut planetaario, joka tarjoaa visuaalisia elämyksiä. Planetaariossa esitettävien elokuvien teemat liittyvät luontoon, maailmankaikkeuteen ja elämään. Puolipallonmuotoinen kuva tarjoaa katsojalle upeita ja unohtumattomia elämyksiä.

Planetaario on Euroopan suurimpia ja moderneimpia. Ikäraja planetaarioon on viisi vuotta.

Tiedekeskus Heurekassa on lumoava planetaario.

Kivipuisto ja Galilei – monipuoliset ulkonäyttelyalueet

Heurekan ulkonäyttelyalue, Galilei, on avattu vuonna 2002. Galilein on kuin leikkipuisto, jossa on monia fysiikan, matematiikan sekä musiikin ilmiöihin liittyviä kohteita. Kohteissa pääsee hyödyntämään yhteistoimintaa.

Ulkonäyttelyssä on myös taiteilija Osmo Valtosen teos hiekkapiirturi sekä arboretum, joka esittelee pohjoisen havupuulajeja. Galilein läpi kulkee hyötykasvipolku. Polku on noin 200 metriä pitkä ja sillä voi tutustua sataan eri kasvilajiin, joita kasvaa Suomessa luonnonvaraisena. Hyötykasvipolulla on esillä myös kasveja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi kosmetiikassa sekä ravinnossa. Galilein ulkoilualue on avoinna kesäisin.

Heurekan edustalla sijaitsee myös kivipuisto sekä Linnén istutusalue. Kivipuistossa on esillä 124 erilaista kiveä, jotka ovat Suomen kallioperästä. Kivet on sijoitettu piha-alueella maakunnittain. Istutusalueen kasvit ovat puolestaan Linnén kasvisystemaattisen järjestelmän mukaisia. Kivipuisto sekä istutusalue ovat avoinna toukokuusta syyskuulle.